Το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας, ευρύτερα γνωστό ως
ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ, ξεκίνησε το 1983 ως μια εναλλακτική, επιστημονική πρόταση αντιμετώπισης μικρών παιδιών με σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές καθώς και υποστήριξης των οικογενειών τους.

Πράγματι, η επικρατούσα κατάσταση στη χώρα μας πριν από τριάντα επτά χρόνια ήταν η φύλαξη των παιδιών αυτών ή η κατ’ οίκον παραμονή τους, μακριά από κάθε προσπάθεια εκπαίδευσης, θεραπείας ή κοινωνικοποίησης. Όπως όλες οι προσπάθειες ανά τον κόσμο, έτσι κι η δική μας ξεκίνησε με την περίθαλψη ενός μικρού παιδιού και τη χρηματοδότησή της από ένα πολίτη, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει ανώνυμος.

Από την αρχή ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ λειτούργησε με μια διεπιστημονική ομάδα από ψυχίατρους, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, μουσικοθεραπευτές, γυμναστές και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών.

Στόχος μας ήταν να γίνει ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ένα μοντέλο προς μίμηση. Και έγινε.

Η πορεία…

Στη διάρκεια της ενεργού πορείας το Σωματείο ανέπτυξε και λειτούργησε τρεις μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά υπό τον τίτλο ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ Ι, ΙΙ και ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ΙΙΙ οι οποίες υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων του θεμελιώδους νόμου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, του ν.2716/99 «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 96) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού υπουργικών αποφάσεων. Επίσης το διάστημα αυτό η δραστηριοποίηση εκτεινόταν σε πολλούς τομείς, αναπτύχθηκαν πολλές και δημιουργικές συνεργασίες με φορείς και Πανεπιστήμια με  ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις αγωγής και ευαισθητοποίησης της κοινότητας ως ισάξια λειτουργία.

Ακολούθησε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε τα χρόνια της βαθιάς δημοσιονομικής ύφεσης. Τα χρόνια 2010-2013 ήταν διάστημα με συνθήκες υποχρηματοδότησης των μονάδων ψυχικής υγείας που είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Φορέα. Οι πολυσύνθετες και ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα οι μονάδες να καταστούν ανενεργές και το Σωματείο να υποχρεώνεται να αντιπαλεύει πολλές και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι λόγω αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης και άδικης κατάστασης δυστυχώς σταμάτησε βίαια η δυνατότητα παροχής υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών στα παιδιά, τις οικογένειες τους και την ευρύτερη κοινότητα, υπηρεσίες οι οποίες παρέχονταν απρόσκοπτα επί 37 έτη και για τις οποίες, ιδιαίτερα στις μέρες μας, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη.

Το 2020…

Σήμερα, με την απόφαση και συνδρομή του Υπουργείου Υγείας μέσω των θεσμικών επιτελικών οργάνων του, ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ΙΙΙ βρίσκεται στο στάδιο προπαρασκευαστικών ενεργειών για την επαναλειτουργία του, ως πρότυπο Κέντρο Ημέρας ολοήμερης λειτουργίας για την διεπιστημονική θεραπεία παιδιών με διάχυτες  αναπτυξιακές διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και πρώιμες παιδικές ψυχικές διαταραχές.  Για την εξέλιξη και την εκκίνηση των διαδικασιών επαναλειτουργίας τα μέλη της Διοίκησης εκφράζουν  προς όλους τις βαθιές ευχαριστίες.

Το Κέντρο Ημέρας ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ΙΙΙ λειτούργησε στον Δήμο Παιανίας Αττικής σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού εξασφαλίζοντας την άμεση επαφή των παιδιών με την φύση και τη γη. Στον ίδιο χώρο θα επαναλειτουργήσει μετά την περάτωση των εργασιών συντήρησης του κτιρίου και την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών προετοιμασίας. Το Κέντρο Ημέρας έρχεται να καλύψει μία σοβαρή έλλειψη στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και ένα σημαντικό κενό των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στον 2ο Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αττικής.

Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως ο σκοπός που υπηρετούμε με αφοσίωση, συνέπεια και κόπο είναι σταδιακά και οργανωμένα να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να επαναλειτουργήσει αρχικά η Μονάδα – Κέντρο Ημέρας ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ΙΙΙ. Οι εξελίξεις από τον κορωνοϊό στην χώρα μας από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 κι έπειτα είχαν προκαλέσει ανατροπές και πολλές αναστολές διοικητικών ενεργειών και διακοπή πολλών άλλων διαδικασιών στο πλαίσιο των μέχρι 4 Μαΐου περιοριστικών μέτρων προστασίας και απαγορεύσεων κυκλοφορίας.

Ωστόσο, στην πολύ δύσκολη συγκυρία της πανδημίας στη χώρα μας η οποία και σε αυτή τη χρονική φάση (Σεπτέμβριος 2020) παραμένει σε εξέλιξη με δραστική αύξηση κρουσμάτων και μεγάλης διασποράς στην κοινότητα, θα αξιοποιήσουμε κάθε επιτρεπτή δυνατότητα και ο φορέας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην ανακοπούν όλες οι διαδικασίες που θα  διασφαλίσουν  τις προϋποθέσεις για την οργάνωση της επανεκκίνησης του Κέντρου Ημέρας ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ΙΙΙ και από τον Οκτώβριο του 2020  να υποδεχτεί τα πρώτα παιδιά. Με την ενεργοποίηση της άδειας λειτουργίας θα ξεκινήσει και πάλι να  παρέχει υπηρεσίες θεραπείας, διάγνωσης και πρώιμης πρόληψης σε παιδιά και εκτεταμένη υποστήριξη για τις οικογένειές τους.