Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μαζί με τον φυσικό πλούτο, που αποτελούσε πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, κάηκαν πολλά σπίτια, ζώα, καλλιέργειες -με τη λίστα σε απώλειες να είναι ανεξάντλητη- προκαλώντας σημαντικές οικονομικές αλλά και ψυχολογικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής καθώς το δάσος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς, ανακοινώσαμε την Πρωτοβουλία Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ύψους μέχρι €15 εκατομμυρίων, και οργανώσαμε σειρά επισκέψεων και συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και να ακούσουμε από τους ίδιους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας τα πραγματικά προβλήματα και ζητούμενα, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επόμενη ημέρα.

«Οι δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή στη Βόρεια Εύβοια, δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός παγκόσμια. Τα δεδομένα δείχνουν, δυστυχώς, πως θα γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων φαινομένων όλο και πιο τακτικά στο άμεσο μέλλον. Οι συνέπειες μίας πυρκαγιάς αυτής της κλίμακας δεν επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα μόνο το περιβάλλον, αλλά δημιουργούν μία αλυσίδα συνεπειών στην εκάστοτε τοπική κοινωνία, την ψυχολογία, την οικονομία, την καθημερινότητα των κατοίκων», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, καταλήγοντας: «Όταν δεν μπορείς να προλάβεις τα γεγονότα, οφείλεις να κάνεις κάτι για να προλάβεις τις συνέπειες, να ακούσεις τις ανάγκες και να δράσεις πολύ γρήγορα για να βοηθήσεις, όπου και όπως μπορείς, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Η βοήθειά μας ήταν άμεση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αλλά ελπίζουμε πως ήταν και καίρια και με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο».

Η συμβολή μας μέχρι σήμερα που ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτημάτων, η οποία παρέμεινε ανοιχτή για πάνω από έναν χρόνο, αγγίζει συνολικά το ποσό των € 3.578.000, και εκτείνεται σε συνεργασίες με πάνω από δέκα, τοπικούς αλλά και διεθνείς φορείς, για την υλοποίηση πληθώρας προγραμμάτων και δράσεων. Πολλές από τις δράσεις αυτές συνεχίζονται σήμερα και για το επόμενο διάστημα. Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα ερχόμενα δύο χρόνια, έχοντας συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας και έχοντας προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες: 1. τη στήριξη των επαγγελματιών και της τοπικής οικονομίας, 2. την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, καθώς και την τόνωση του ηθικού των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας και 3. την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης και πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων. Κάθε μία από τις επιμέρους δωρεές, ο σκοπός αλλά και το περιεχόμενό τους, αναλύονται παρακάτω:

Ενίσχυση επαγγελματιών / Στήριξη τοπικής οικονομίας

Ένα από τα βασικά ζητούμενά μας, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ήταν η άμεση ενίσχυση των επαγγελματιών που βιοπορίζονται από το δάσος και ζουν από τη γη της Βόρειας Εύβοιας, ώστε να τους δώσουμε τα κίνητρα να συνεχίσουν το επάγγελμά τους και να παραμείνουν στον τόπο τους. Για να το επιτύχουμε αυτό, επικεντρωθήκαμε σε πρωταρχικές ανάγκες, όπως στην παροχή εξοπλισμού και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε αναλυτικότερα στη σελίδα www.snf.org